Zonnepanelen

Met zonnepanelen kunt u profiteren van uw eigen, duurzame zonne-energie. Dit is goed voor het milieu én u bespaart op uw energiekosten. Op deze pagina leest u meer over zonnepanelen en de werking hiervan. Indien u meer informatie wil of een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen wilt, kunt u contact met ons opnemen.

Werking zonnepanelen

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit een reeks zonnecellen. Zonnecellen worden gemaakt van silicium, wat het hoofdbestanddeel is van zand. Silicium is na zuurstof het meest voorkomende element op aarde. Om silicium te kunnen gebruiken voor de productie van zonnepanelen, moet het eerst gezuiverd worden van andere elementen totdat het vrijwel pure silicium is.

Zonnecellen worden opgebouwd uit twee lagen van deze pure vorm van silicium. In silicium zitten fotonen, ook wel lichtdeeltjes genoemd. Als er licht op de bovenste laag silicium valt, maken de fotonen uit het silicium een elektron vrij. De onderliggende laag silicium vangt dit elektron op. Tussen de twee lagen silicium ontstaat er spanning. Eén zonnecel levert echter slechts een halve Volt aan spanning op. Door de zonnecellen met een serieschakeling aan elkaar te verbinden, bouwt de spanning zich steeds verder op. Met behulp van een minimaal aantal zonnecellen kan er energie opgewekt worden.

Een omvormer zet deze energie om in bruikbare elektriciteit, wat direct te gebruiken is in en rondom het huis. Op het moment dat een zonnepaneelinstallatie meer energie opwekt dan u op dat moment nodig heeft, dan kan deze energie terug worden gegeven aan het elektriciteitsnetwerk. Aan het eind van het jaar wordt de door u afgenomen stroom verrekend met de stroom die u heeft teruggeleverd. Dit wordt salderen genoemd. Omdat u door de zonnepanelen minder energie zult afnemen, daalt uw energierekening aanzienlijk.

Soorten zonnepanelen

Er zijn twee soorten silicium waarmee zonnecellen gemaakt kunnen worden: monokristallijn of polykristallijn silicium. Monokristallijne cellen hebben meestal hoekjes rondom zitten, omdat deze cellen uit één ronde staaf silicium gemaakt worden. Polykristallijne cellen hebben een lager rendement dan monokristallijne cellen, maar doordat polykristallijne cellen perfect vierkant gemaakt kunnen worden, bedekken deze cellen het oppervlak van een zonnepaneel efficiënter, waardoor het rendement van deze cellen stijgt. Daarnaast geldt het hogere rendement van monokristallijne cellen vooral bij directe zoninstraling, wat in Nederland vrij weinig voorkomt. Aangezien het verschil in rendement in Nederland niet heel groot is, maar polykristallijne zonnepanelen goedkoper zijn dan monokristallijne zonnepanelen, kiezen veel mensen voor de polykristallijne versie.

Plaatsing zonnepanelen

Zonnepanelen leveren het meest op als ze geplaatst worden op een dak gericht naar het zuiden. Maar ook een dak richting het zuidwesten of het zuidoosten is geschikt voor zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen zowel op een schuin, als op een plat dak geplaatst worden. Bij een schuin dak is het van belang dat de hellingshoek van het dak de juiste graden heeft. Bij een plat dak worden de panelen schuin geplaatst, waarbij de hellingshoek zo bepaald wordt, dat de opbrengst het hoogst is.

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen zijn vrijwel onderhoudsvrij. Er zijn geen onderdelen van de panelen die kunnen slijten of nagekeken dienen te worden. Wel wordt er aangeraden om de zonnepanelen één maal per jaar schoon te laten maken. Ondanks dat zonnepanelen grotendeels vuilafstotend zijn, blijft de kans bestaan dat er toch vuil terecht komt op de panelen. Als er vuil op de zonnepanelen komt te liggen, dan vangen de zonnepanelen minder zonlicht op en zal de opbrengt van de panelen dalen. Door de zonnepanelen te laten reinigen, blijven ze optimaal functioneren.

Zonnepanelen bij Kreeft & van Wissen

Kreeft & van Wissen is specialist op het gebied van zonnepanelen. Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid staan bij ons hoog in het vaandel. De zonnepanelen die wij leveren zijn dan ook van zeer goede kwaliteit en worden op een correcte en veilige manier geïnstalleerd. Onze monteurs zijn gecertificeerd en al onze materialen worden jaarlijks gekeurd en getest, om de veiligheid te vergroten.

Contact opnemen

Neem direct contact op Met een ervaren installateur

Contact opnemen