Kranen

Kranen zijn er in veel soorten en maten. Dit is ook wel nodig, want u wilt wel dat uw kranen bij uw inrichting passen. Daarnaast gebruikt u een andere kraan voor, bijvoorbeeld, in de keuken, als voor de douche of het bad.

Soorten kranen

Voor gebruik in huis is de mengkraan de meest voorkomende kraan. Door de menging van koud en heet leidingwater kan er tapwater geleverd worden met verschillende temperaturen. Er zijn verschillende soorten mengkranen. Zo is er de tweeknopsmengkraan. Deze kraan wordt bediend met twee kraanknoppen, één voor koud en één voor warm water. De temperatuur kan handmatig aangepast worden door één van de twee knoppen verder open te draaien. Bij de eenknopsmengkraan wordt de doorstroming van koud en warm water met één hefboom beïnvloed. Er is dus sprake van één knop voor zowel warm als koud water. Door deze knop horizontaal te bewegen verandert de temperatuur. Verticale beweging verandert de stroomsnelheid van het water. Een derde soort kraan is de thermostaatkraan. Deze is voorzien van een thermostaat die de temperatuur automatisch regelt, afhankelijk van de temperatuur waar de thermostaat op staat afgesteld. Deze temperatuur is handmatig af te stellen en kan meestal niet warmer dan 50ºC worden om verbranding te voorkomen. Daarnaast zit er meestal ook een blokkeervoorziening op. Water warmer dan de afgestelde blokkeringstemperatuur, meestal 38ºC, kan dan alleen verkregen worden door de blokkering tijdelijk op te heffen.

Douchekraan

Douchekoppen zijn doorgaans vaak met een slang bevestigd op de kraan. Soms komt het ook voor dat de douchekop aan de muur is gemonteerd en de leiding naar de kraan weggewerkt is in de muur. Vroeger waren douchekranen meestal tweeknopsmengkranen. Tegenwoordig komt het echter vaker voor dat er een thermostaatkraan in de douche is gemonteerd.

Badkraan

Een badkraan wordt zo afgesteld dat deze in korte tijd het bad kan vullen met warm water. Vaak heeft een badkraan een aansluiting voor een doucheslang, zodat er in bad ook gedoucht kan worden. Door middel van een knop op de kraan kan er gekozen worden of het water door de badkraan gaat of door de douchekop. Moderne badkamers hebben meestal een thermostaatkraan voor het bad. Er kan ook voor gekozen worden om de uitloop van de kraan (waar het water uit komt) en de knoppen los van elkaar in de muur te monteren.

Keuken

Waar keukenkranen vroeger vaak tweekopsmengkranen waren, komen er tegenwoordig veel vaker eenknopsmengkranen als keukenkranen voor. Soms wordt er voor gekozen om de bediening van de spoelbakafsluiter in de voet van de kraan de monteren. Sommige kranen bevatten een kleine ingebouwde sproeikop aan een slang. Deze kan uit de kraan getrokken worden om, bijvoorbeeld, iets af te spoelen.

Keukenkraan Kreeft en van Wissen
Keukenkranen Kreeft en van Wissen
Keuken kraan Kreeft en van Wissen

Wastafelkraan

In toiletten wordt vaak gebruik gemaakt van een enkelvoudige koude kraan. Wastafels in een badkamer hebben vaak een eenknopsmengkraan. Er kan hier gekozen worden voor een simpele kraan, of een designkraan. Soms hebben zulke designkranen een bewegingssensor, waarbij de kraan aan gaat als u uw handen onder de uitloop houdt. Deze kraan bevat dan wel een knop, maar deze is alleen om de temperatuur van het water in te stellen. En ook bij wastafelkranen kan er gekozen worden om de bediening van de afvoersluiter in de kraan te bevestigen.

Wastafelkraan Kreeft en van Wissen
Wastafelkranen Kreeft en van Wissen
Wastafelkraan Kreeft en van Wissen

Kreeft en van Wissen helpt u graag met het zoeken van de juiste kraan. Komt u gerust een keer een kijkje nemen in onze showroom voor verschillende modellen kranen.

Bezoek de showroomKreeft & van Wissen werkt met de volgende merken kranen:
Grohe logo   Villeroy & Boch logo   Sphinx logo

Neem direct contact op Met een ervaren installateur

Contact opnemen